Osteopathie bij baby’s

Vaak komen ouders met hun pasgeboren kindje bij een osteopaat omdat het overmatig huilt.

Bij baby’s kunnen problemen al in de buik van de moeder ontstaan, bijvoorbeeld als een kind al vroeg in de zwangerschap in een bepaalde houding ingedaald ligt. Daarnaast kan de geboorte ook een zware lichamelijke belasting zijn, als de bevalling te snel of juist niet soepel verloopt.

Osteopathie bij baby's

Tijdens de eerste behandeling onderzoekt de osteopaat waar in het lichaam de spanningen en blokkades zich bevinden en behandelt deze op een zachte manier.
Een helpende hand kan een groot verschil maken in het herstelproces en de normale ontwikkeling van het kind.

Bij baby’s zal ik nóóit gebruik maken van manipulatietechnieken als kraken.

Veel voorkomende klachten en problemen bij baby’s zijn:

$

slaapproblemen

$

gespannen verkrampte houding,

je kindje maakt een ontevreden indruk en schrikt snel

$

ontwikkeling van een scheef hoofdje

$

overstrekken

$

kiss-syndroom (nekwervel die vastzit)

$

achterstand in groei en ontwikkeling

$

darmkrampjes, buikpijn, opgezette buik, winderigheid

$

reflux

$

hoofdpijn

$

keel-, neus-, oorproblemen

$

nekpijn

$

voorkeurshouding

Enkele klachten uitgelicht…

huilbaby

Huilbaby

Overmatig huilen kan bij baby’s verschillende oorzaken hebben. Het kan onder andere het gevolg zijn van darmkrampjes, reflux, nekklachten of als gevolg van overprikkeling.

De osteopaat onderzoekt of er een wervel vast zit in de nek of rug, of dat er sprake is van verkrampte darmpjes of andere lichamelijke blokkades en kan dit middels zachte handvattingen behandelen.

darmkrampjes

Darmkrampjes

 Buikpijn en darmkrampjes kunnen optreden als gevolg van overgevoeligheid voor de voeding, echter vaak ook ontstaan krampjes als gevolg van een nekwervel die vast zit. Door een zware bevalling of juist door een heel vlugge bevalling kan er veel druk op het hoofdje en nekje van de baby in het geboortekanaal optreden. Hierdoor kan een zenuw in de nek, die de darmen aanstuurt, in de knel komen waardoor de vertering niet goed verloopt en krampjes ontstaan.

Een osteopaat gaat op zoek naar deze lichamelijke spanningen en blokkades bij baby’s en zal deze met zachte behandeltechnieken losmaken

reflux

Reflux

Reflux komt regelmatig voor bij baby’s. Hierbij loopt de zure maaginhoud terug de slokdarm in. Dit kan gebeuren als het maagklepje naar de slokdarm nog niet volledig volgroeid is en daardoor niet goed sluit of als gevolg van teveel spanning op de maag en darmen waardoor voeding niet gemakkelijk verteerd wordt. Als de maaginhoud regelmatig terug de slokdarm in loopt raakt deze geïrriteerd en dit doet pijn.

Vaak spugen baby’s, maar dat gebeurt niet altijd waardoor het minder opvalt en dan wordt het ‘verborgen reflux’ genoemd. Symptomen die vaak optreden zijn huilen tijdens of vlak na de voeding, huilen als de baby direct na de voeding wordt neergelegd, een zuur gezicht trekken en de tong uitsteken en veel slijm in de mond of bellen blazen.

Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de reflux en zal middels zachte handgrepen de blokkades behandelen.

slaapproblemen baby

Slaapproblemen

Dat een baby niet genoeg slaapt of steeds korte slaapjes doet kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld darmkrampjes, reflux, nekklachten, KNO problemen of door overprikkeling van het zenuwstelsel door een moeilijke geboorte. Als gevolg van deze klachten komt het kindje niet in een diepe slaap en wordt van het minste of geringste wakker.

Een osteopaat gaat op zoek naar lichamelijke spanningen en blokkades en zal deze middels zachte behandeltechnieken losmaken waardoor de baby minder klachten heeft en beter kan slapen.

Contact met Osteopathie Peeters

Heb je een vraag over osteopathie of een bericht voor Maartje Peeters, vul het formulier in

Telefoon

071-5619349

Adres

Maandag t/m vrijdag:
Therapiepraktijk Seelen
Leidseweg 155
2253 AB Voorschoten